DERBI POD VISOKIM NAPONOM, EVROLIGA "KUMUJE"!
Detalj sa večitog derbija, Foto: Starsport

čeka nas pakao

DERBI POD VISOKIM NAPONOM, EVROLIGA "KUMUJE"!

Finalna serija ABA lige, biti ili ne biti za "večite"

Objavljeno: 17:37h

Finalna serija ABA lige počinje u ponedeljak od 20.30 kada će košarkaši Crvene zvezde ugostiti Partizan u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Crveno-beli imaju prednost domaćeg terena, pošto su regularni deo sezone završili na čelu regionalnog takmičenja, dok će crno-beli vrebati "brejk".

Čini se da će ovo biti jedno od najuzbudljivijih finala poslednjih godina, ali i sa "najvećim ulogom".

Po treći put uzastopno gledamo "večite" u borbi za titulu koja vodi do Evrolige, a s obzirom na to da je i dalje neizvesno ko će naredne sezone igrati u eliti, ova serija je "biti ili ne biti".

EVROLIGA "KUMUJE"

Nedavno je diretor Evrolige Paulijus Motiejunas saopštio loše vesti za srpsku košarku rekavši da oba kluba imaju 20 odsto šanse da se presele u Evrokup.

Zvezda i Partizan su među 5 klubova koji nemaju siguran status.

Nažalost, između Albe, Virtusa, dva tima iz Beograda i Valensije, jedan će morati da ‘izvisi’ jer će Pariz biti tu. Svako ima 20 odsto šanse da ne bude deo Evrolige naredne sezone. Ti timovi su jednaki za nas i vlasnici su ti koji će doneti odluku. Valensija je imala odličan ligaški deo sezone i takođe gradi vrlo atraktivan objekat. Neverovatno veliki korak za klub, rade vrlo pozitivne stvari. Imaju budućnost u Evroligi, ali je istina da postoji opcija da naredne sezone ne budu tu - rekao Motiejunas je za španski "As".

Podsetimo, Crvena zvezda je ove sezone dobila "vajld-kard" Evrolige, dok je Partizan prošle. Sve je to bilo moguće zbog suspenzije ruskih timova, ali čelnici Evrolige imaju nove planove za osvajanje tržišta.

SPAS SEZONE

Crvena zvezda je završila takmičenje u Evroligi na razočaravajućem 16. mestu, dok je Partizan ostao odmah ispod crte.

Pre početka sezone smo slušali velika obećanja, ambiciozne izjave čelnika oba kluba, ali su rezultati izostali.

Izabranici Janisa Sferopulosa su ove sezone uspeli da odbrane "Žućkovu levicu", dok je tim Željka Obradovića ponovo ostao praznih šaka.

Obradović i Sferopulos
Obradović i Sferopulosfoto: Starsport©

Bilo kako bilo, trofej ABA lige je postao prioritet onog momenta kada su ambicije u eliti ugašene, pošto je utisak da su neki "mečevi" žrtvovani zarad pretenzija u Evropi. Ipak, sada se svodi na pet utakmica "pod visokim naponom".

Zvezda domaćin u "Pioniru"

Crvena zvezda je donela šokantnu odluku je preselila domaćinstvo u "Pionir".

- Smatramo da je hala „Aleksandar Nikolić“ zaista PRAVI domaći teren za naš tim za koji smo se uprkos brojnim preprekama izborili pošteno tokom ligaškog dela sezone ABA lige;

- Atmosferu sa tribina u hali Aleksandar Nikolić KOJI JE NAŠA KUĆA je godinama zaista uvek bila veliki vetar u leđa generacijama igrača Crvene zvezde koji su se borili za titule - naveli su crveno-beli uz izvinjenje navijačima koji neće biti u mogućnosti da kupe karte zbog broja sezonskih ulaznica.

Predsednik kluba je pre početka sezone pompezno najavio povratak u "Štark arenu", ali...

- Sve mečeve ćemo igrati u Areni, u Evroligi i ABA ligi, preći ćemo sa treninzima u Arenu i u malu salu Arene. Arena nije vlasništvo nijednog kluba, treba da je podelimo u smislu termina. Ogromno je interesovanje, dobra je ekipa, ambicije su jasno postavljene i u ABA ligi i u Evroligi, mislim da imamo konkurentan tim koji može da napravi jako dobre rezultate - rekao je Nebojša Čović.

Duel Avramovića i Teodosića
Duel Avramovića i Teodosićafoto: Espreso/Tamara Trajković

Pojasnio je važnost ambijenta u kome se igra.

- Naravno, ono što je nama neophodno jeste da ambijent u kojem igramo bude potpuno regularan u svakom pogledu.

SUDIJE

Još uvek nije poznato ko će suditi finale između "večitih", ali nema sumnje da će uloga arbitara u ovom finalu biti od ključnog značaja.

Kako je preneo "Meridian sport" ABA liga zatražila od Zvezde i Partizana da arbitri koji budu delegirani za tri, četiri ili pet mečeva finala plej-ofa moraju da imaju konstantnu policijsku pratnju.

- To podrazumeva da sudije sve vreme budu pod zaštitom, što znači da će policija biti uz njih od hotela do dvorane, zatim u samoj dvorani (na putu do svlačionice, ispred svlačionice, na putu do terena i nazad), a onda i na putu od dvorane do hotela - navodi "Meridian sport".

Večiti derbi
Večiti derbifoto: Starsport

TENZIJE

Čini se da je odnos igrača Zvezde i Partizana korektan tokom poslednje dve sezone, ako izuzmemo trzavice koje su neizbežne na terenu.

Ipak, bilo je ove sezone nekoliko nesportskih ispada košarkaša Partizana koji su krivili najvećeg rivala za eliminaciju iz Evrolige.

Takođe, treba uzeti u obzir incidente u režiji navijača Zvezde u finalu prošle godine.

Kapiten Partizana Kevin Panter je imao zanimljivu izjavu.

- Cela država zna šta sledi. Idemo ponovo. To je to. Nema tajni. Nemam šta da kažem previše. Postigni više poena od protivnika, bori se više od protivnika. Košarka je košarka. Idemo ponovo da igramo protiv njih - rekao je Panter.

Svakako, čeka nas dosta uzbuđenja, uz želju da sve protekne u sportskom maniru.

Bonus video:

00:21

Izlazak igrača, večiti derbi, Crvena zvezda, Partizan

(Espreso sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.